Kungl. Konsthögskolan, Stockholm, Sverige

Decolonizing Architecture deltar på Manifesta12 i Palermo i sommar

Course visit to Palermo. Decolonizing Architecture, december 2017.

Kursen Decolonizing Architecture, som leds av professor Alessandro Petti, kommer delta på årets Manifesta12 i Palermo, Italien. Deltagandet kommer ta formen av en diskursiv utställning i samband med öppnandet i Palermo i juni, men man kommer även erbjuda en förhandstitt på Galleri Mejan den 24 maj.

Vår närvaro på Manifesta12 ger KKH-studenterna möjligheten att visa och diskutera sina projekt på en internationell plattform som tillgängliggör KKH-forskning för en internationell allmänhet. Formatet diskursiv utställning syftar till att mobilisera den konstnärliga forskningen som uppstått under kursen, mot ett bredare publikt engagemang genom att maximera interaktionen mellan lärande och forskning och ha en experimentell hållning till pedagogik” säger Alessandro Petti, professor i arkitektur och social rättvisa på Kungl. Konsthögskolan.

Inför deltagandet på Manifesta12 har kursen Decolonizing Archiecture gjort ett första platsbesök till staden och kärnan av Europas migrationskris. Med anländande befolkningsgrupper från norra och östra Afrika, och ett uppvaknande av fascistiska ideologier inom Europa, är det angeläget att ställa sig frågan: Hur materialets spår av det italienska imperiet idag förvärvar olika betydelser i samband med migration från exkolonierna? Under öppnandet av Manifesta i Palermo tacklar studenterna i Decolonizing Architecture den här frågan med en diskursiv utställning.

Course visit to Palermo. Decolonizing Architecture, december 2017

Platsbesöket omfattade möten med olika konstkolleger i Palermo, ett platsbesök av utopisk arkitektur och därefter den av kriminalitet drabbade Zona Espansione Nord (ZEN), övergivet arkitektoniskt arv i gamla stan samt utforskningar av arab-normandiska arv under UNESCO Världsarvsmiljö projektet och besöket ”Casa del Mutilato”, en fascistisk byggnad som ritad av Giuseppe Spatrisano och som invigdes av Benito Mussolini 1936. Bland de inbjudna gästerna: Lorenzo Romito (Stalker), Isshaq Al Barbary (Campus in Camps), Valentina Sansone , Valentina Mandalari, Stefania Galegati med flera.

Manifesta är den europeiska nomadiska biennalen, som olika städer står som värd för vartannat år. Det är en stor internationell konsthändelse som lockar besökare från hela världen. Manifesta är platsen för att upptäcka framväxande artister, tankeväckande idéer, nya konstverk speciellt beställda för evenemanget och kreativa upplevelser i dialog med spektakulära platser i varje värdstad. Sedan 1996 baserade Manifesta sig i olika städer runt om i världen innan de bosatte sig i Palermo för 2018-utgåvan.

Läs mer om Manifesta här: http://m12.manifesta.org/

Läs mer om kursen Decolonizing Architecture här!