Kungl. Konsthögskolan ger sedan hösten 2023 den ettåriga forskningsbaserade kursen Tusen kulturhus som, bland annat, syftar till att förstå samlingslokalernas och kulturhusens möjliga funktioner och framtider. Kursen, som samlar konstnärer, poeter, arkitekter och andra med intresse för de frågor som kursen undersöker, genomförde nyligen en studieresa till Belgrad. Där besökte man under en vecka kulturhus och platser för kulturproduktion.
Ansvariga lärare för kursen, Elof Hellström, adjungerad lektor och Sebastian Dahlqvist, adjunkt, berättar om resan.
Vad gjorde ni i Belgrad?
– Vi åkte dit för att lära oss mer om Jugoslaviens kulturpolitik och kulturhus, liksom den omfattande privatisering som präglat staden sedan 1990-talet och alla de samlingslokaler som i dag gör ett oerhört arbete för att skapa en meningsfull stad och fritid. Under en vecka besökte vi kulturhus och platser för kulturproduktion och fick ta del av metoder för hur konsten kan stå i centrum för demokratiseringen av våra bostadsområden, städer och politiken i stort.
Berätta mer om programmet
– Vi fick ovärderlig hjälp av gruppen Ministry of Space med att sätta ihop programmet, och vi började också veckan med en serie samtal och föreläsningar på deras kontor. Ingångarna blev därmed både den drastiska omvandlingen av bostadspolitiken och de urbana allmänningarnas potential. Under veckan besökte vi mängder av platser, bland annat kulturhuset Magacin, som drivs genom en öppen kalender, Serbiens första institution för samtidskonst – som nu är hotad på grund av en kontraktstvist med staden – och en grupp som organiserar filmfestivaler mellan hyreshus i Novi Sad.
– Situationen för konstnärer, kulturarbetare och civilsamhället blev en viktig påminnelse om att inte ta något för givet och försvara de öppna och gemensamma rum som finns. Men också vikten av att skapa helt nya slags platser och att fortsätta experimentera med former för produktion och distribution av text, bild och ljud.
Går kursen att söka nästa år och vilka riktar den sig till?
– Kursen går att söka nästa år! I år består gruppen av yrkesverksamma konstnärer, arkitekter, poeter, dansare, skribenter, aktivister, kulturgeografer och en programmerare. Vi hoppas att kursen även nästa år utgörs av deltagare med en mängd olika praktiker, vilket gynnar kursens ambition att förstå samlingslokalernas och kulturhusens möjliga funktioner och framtider.
Ansökningsperiod för kursen som hålls 2024/25 öppnar den 5 mars.