För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Kungl. Konsthögskolan söker adjunkt i restaureringskonst och ombyggnadskultur 

Plats: Grönsö Fotograf: Holger Ellgaard, Wikimedia Commons

Kungl. Konsthögskolan (KKH) har utbildat konstnärer och arkitekter sedan 1735 och har Sveriges största utbildning i fri konst och arkitektur på konstnärlig grund. Kungl. Konsthögskolan bedriver sin utbildning med tongivande svenska och utländska konstnärer, teoretiker och arkitekter som lärare. Många alumni och även nuvarande studenter röner framgångar både nationellt och internationellt. 

Kungl. Konsthögskolan erbjuder ett 5-årigt program i fri konst och en 2-årig masterutbildning i fri konst. Högskolan erbjuder även flera vidareutbildningar på avancerad nivå vilka rymmer såväl arkitektur som fri konst och som har ett stort inslag av forskningsmetodik. Inom Kungl. Konsthögskolan bedrivs även konstnärliga forsknings-, utvecklings- och doktorandprojekt. Högskolan har ca 230 studenter och ca 70 anställda. Lärosätet är sedan 2021 organiserat i två institutioner som leds av varsin prefekt. Kungl. Konsthögskolan är belägen på Skeppsholmen i centrala Stockholm och ingår i öns kluster av konst- och kulturinstitutioner. Under 2024 och 2025 genomgår Kungl. Konsthögskolans huvudbyggnad en renovering och ombyggnad med syfte att stärka förutsättningarna för verksamheten. 

Läs mer om Kungl. Konsthögskolan här.

Adjunkt i restaureringskonst och ombyggnadskultur

Kungl. Konsthögskolan söker nu en adjunkt för undervisning på vår ettåriga utbildning i restaureringskonst på avancerad nivå. Utbildningen omfattar vidareutbildningarna inom restaureringskonst, ombyggnadskultur samt ”Katalysator”. Därutöver är vi ansvariga för den svenska delen av Nordmak, en tvärnordisk postmasterutbildning i arkitektoniskt kulturarv. 

Utbildningarna på restaureringskonst utvecklar det redan byggda utifrån restaureringskonstens kunskapsfält och genom arkitektoniska gestaltningsprocesser. Restaureringskonsten balanserar olika typer av värden emot varandra utifrån en flerdimensionell förståelse av en omställning som skall hålla byggsektorns utveckling inom de planetära gränserna. Undervisningen på kurserna är uppbyggd kring processbaserad undervisning, som varje år utforskar ett övergripande tema, medan Nordmak följer ett specifikt modulbaserat upplägg. Undervisningen knyts till studieobjekt runt om i Sverige. Fältet är i ständig utveckling samtidigt som vi håller fast vid dess grundläggande kunskapsbas. Därför söker vi en adjunkt till vårt lärarlag som har intresse av att medverka i utvecklingen av fältet i projektbaserade processer och i tätt samarbete med övriga lärare inom ämnesområdet. 

Restaureringskonst och ombyggnadskultur

De två kurserna i restaureringskonst och ombyggnadskultur omfattar 60 högskolepoäng på avancerad nivå och sträcker sig över ett läsår. Fördjupningskursen Katalysator omfattar 30 högskolepoäng och sträcker sig över ett läsår. Studierna fokuserar på restaureringskonstens kunskapsfält, arbetsmetoder samt restaureringsideologiska förhållningssätt, förändringsprocesser inom det byggda kulturarvet och aktuella samhällsfrågor. Kurserna utvecklas kontinuerligt genom en kritisk diskurs inom arkitektur- och restaureringsfältet och dess aktualitet i samhället samt den pågående klimat- och biodiversitetskrisen. Pedagogiken bygger på kombinationen av teori, praktik och kritisk diskurs för en multidisciplinär grupp av yrkesverksamma arkitekter, ingenjörer, antikvarier med flera, och möjliggör en helhetssyn på utveckling av befintlig bebyggelse utifrån platsens sociala och arkitektoniska kvalitéer. 

Kursen ger verktyg till kritiskt tänkande och analys, begreppsdiskussioner, kreativt skapande och gestaltningstillämpningar inom projekt, process, arkitektur och konstnärlig gestaltning. Varje läsår har ett unikt tema och projektarbetena kopplas till aktuella samhällsfrågor. Utbildningen strävar efter samverkan med andra aktörer och utbildningsinstitutioner. 

Beskrivning av rollen och arbetsuppgifter 

Som adjunkt ingår du i ett lärarkollegium med adjunkt, lektor och professor. Restaureringskonstens alla utbildningar drivs tillsammans och alla lärare bidrar till att forma och planera utbildningarna. Anställningen förutsätter därför god samarbetsförmåga och att du tar ansvar för utförande av fördelade arbetsuppgifter. Som adjunkt i restaureringskonst medverkar du till att planera, organisera, koordinera och undervisa tillsammans med ditt lärarkollegium. I arbetsuppgifterna ingår studieplanering och schemaläggning, kontakt med föreläsare och koordinering av seminarier, publika evenemang, studiebesök och resor i samarbete med de övriga i lärarlaget. Arbetet innefattar kontakt med studenterna och arbete med undervisningssituationerna, både pedagogiskt och praktiskt. Research, omvärldsbevakning och nätverkande inom ämnesområdet är viktigt, liksom att arbeta för gemensamma frågor på Kungl. Konsthögskolan. 

I tjänsten ingår deltagande i högskolans gemensamma arbete samt administrativt arbete. På Kungl. Konsthögskolan tillämpar vi ett lokalt arbetstidsavtal som för adjunktstjänster innehåller tid för utbildning, institutionsgemensamt arbete samt konstnärlig och pedagogisk utveckling. Såväl undervisning som institutionsgemensamt arbete sker både på svenska och engelska. 

Kvalifikationer 

Vi söker dig som visat såväl konstnärlig som pedagogisk skicklighet.  

Du ska uppfylla följande behörighetskrav för att anställas som adjunkt i restaureringskonst: 

  • Avlagt examen från konstnärlig högskoleutbildning eller annan relevant högskoleutbildning eller motsvarande kompetens eller kunskaper som arbetsgivaren bedömer likvärdiga 
  • Erfarenhet från arbetsfälten arkitektur, kulturarv, stadsbyggnad eller offentliga rum 
  • Genomgått utbildningen Restaureringskonst på Kungl. Konsthögskolan under de senaste 10 åren 
  • Pedagogisk utbildning eller dokumenterad erfarenhet av motsvarande kunskaper 
  • Goda språkkunskaper i tal och skrift i svenska eller annat skandinaviskt språk 
  • Goda språkkunskaper i engelska 
  • Erfarenhet av organisatoriska och koordinerande uppgifter 

För denna anställning har nedanstående bedömningsgrunder fastställts: 

  • Intresse för att utveckla och pröva nya pedagogiska metoder i fältet restaureringskonst och ombyggnadskultur 
  • God förmåga att kritiskt reflektera kring ämnesområdet restaureringskonst och ombyggnadskultur 
  • God förmåga att uttrycka sig i både tal och skrift på svenska och engelska 
  • God förmåga att hantera digitala plattformar och verktyg 
  • God administrativ förmåga 
     

För att lyckas i uppdraget behöver du vara ansvarstagande, kommunikativ och ha god samarbetsförmåga samt vana vid att arbeta både självständigt och i grupp. Du har även intresse för att medverka till att utveckla en kritisk och kreativ diskurs inom ämnet restaureringskonst. Stor vikt kommer att fästas vid personliga egenskaper. 

Det anses även vara meriterande ifall du har erfarenhet av undervisning om restaureringskonstens och ombyggnadskulturens metoder i relation till en hållbar omställning. 

Ansökan 

Sökande ska bifoga följande dokumentation i ansökan endast i digital form via vårt webbaserade rekryteringsverktyg Varbi

  1. CV där omfattningen av konstnärlig skicklighet och pedagogisk verksamhet framgår (max tre A4-sidor) samt relevanta intyg och/eller certifikat 
  2. personligt brev som specificerar varför kandidaten sökt tjänsten utifrån erfarenhet, särskilda kunskaper och teknisk kompetens inom ämnesområdet (max en A4-sida, 12 pt) 
  3. bildbaserad portfolio i digital form som presenterar 3 – 4 konstnärliga arbeten (max tio A4-sidor) 
  4. en beskrivning av den sökandes pedagogiska grundsyn och exempel på ett relevant kursupplägg som den sökande skulle vilja utveckla (max en halv A4-sida, 12 pt) eller använd vår mall som du hittar här.  
  5. kontaktuppgifter till två referenser, gärna tidigare chef och/eller kollega 

Det är ditt ansvar som sökande att dokumentera dina meriter på ett sätt som möjliggör en saklig och kvalitativ bedömning. Ofullständig ansökan beaktas inte och kan inte kompletteras efter sista ansökningsdatum. 

Kungl. Konsthögskolan vill ta tillvara de kvaliteter som en jämn könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten och vi välkomnar sökanden som bidrar till detta. 

Anställning 

Anställningen är på konstnärlig grund enligt HF 4 kap. 10§ och avser en 5-årig anställning, med möjlighet till högst fem års förlängning, på 60% på Kungl. Konsthögskolan. Tillträde i augusti 2025 eller tidigare enligt överenskommelse. Tjänsten är förlagd i Stockholm, utan möjlighet till utlandsarbete.  

Ytterligare upplysningar lämnas av t.f. prefekt Björn Larsson, tel.nr 076-850 12 36 och av professor Lone-Pia Bach, tel.nr 070-295 66 96.   

Information om allmänna anställningsvillkor lämnas av HR-generalist Anna-Karin Rapp, tel.nr 070-250 40 87. Fackliga företrädare är Carl Johan Erikson (SACO-S) Daniel Norrman (ST/OFR) som nås på tel. 08-614 40 00 (vxl). 

Välkommen med din ansökan senast 6 maj 2025 märkt med; Adjunkt i restaureringskonst och ombyggnadskultur dnr 2.4.1/2025:91. 

AnställningsformTidsbegränsad anställning
Anställningens omfattningDeltid
TillträdeAugusti 2025 eller enligt överenskommelse
LöneformMånadslön
Antal lediga befattningar1
Sysselsättningsgrad60%
OrtStockholm
LänStockholms län
LandSverige
KontaktAnna-Karin Rapp, 070-2504087
Publicerat2025-04-15
Sista ansökningsdag2025-05-06