För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Martin Christensen: ”Det är mycket som är fascinerande med digital 3D”

Martin Christensen, adjunkt inom digitala 3D-tekniker vid Kungl. Konsthögskolan. Foto: Alexander Beveridge

Uppradade på en hylla i 3D-labbet står vad som vid första anblick ser ut som gipsskulpturer: människoansikten, ett vildsvin, en fågel. Det är 3D-utskrifter av PLA, ett plastmaterial som ofta används inom 3D-utskrift, berättar Martin Christensen, konstnär och adjunkt inom digitala 3D-tekniker. Han är ansvarig för verkstaden och har varit anställd vid Kungl. Konsthögskolan sedan 2020.

Vad är din bakgrund inom konst, och hur hamnade du på just Kungl. Konsthögskolan?

– Jag pluggade masterprogrammet i fri konst här 2006–2011. Innan dess gick jag på olika förberedande konstskolor, Nyckelviksskolan och Pernbys målarskola. Efter min utbildning på Kungl. Konsthögskolan ville jag skaffa fler verktyg att jobba med, framför allt digitala verktyg. Jag var intresserad av det men kunde inte tillräckligt mycket, så jag läste kandidatprogrammet i data- och systemvetenskap med inriktning på datorspelsutveckling vid Stockholms universitet. Det var inte för att jag ville jobba med datorspel utan för att få tillgång till kunskap och digitala verktyg som kunde utvidga min konstnärliga praktik. Jag hade nog en lite annorlunda ingång än mina klasskamrater, som ville jobba i spelbranschen. Innan jag gick på konstskolorna hade jag hållit på med olika projekt med vänner eller själv – målat och gjort filmer, teater och musik.

Vad var det som fick dig att söka utbildningen på Kungl. Konsthögskolan?

– När jag gick på Nyckelviksskolan och Pernbys målarskola var det mycket snack om de olika konsthögskolorna. Det är för de flesta ett naturligt andra steg efter en sådan förberedande utbildning, även om man så klart kan bli en bra konstnär utan att gå den vägen. Jag tyckte att det verkade perfekt, för det var en miljö där man fick fortsätta att utvecklas inom det jag drömde om, på en utmanande och hög nivå. Det kändes spännande.

Varför blev det just 3D-tekniker som du inriktade dig på?

– När jag gick på Kungl. Konsthögskolan höll jag inte på med digital 3D alls egentligen. Det var mer interaktiva installationer och lite video. Men jag sneglade på de här teknikerna, det fanns ett 3D-labb redan då. Jag var nyfiken på det. Det såg spännande ut, att man kunde modellera inne i datorn. Jag hade varit intresserad av det länge, men det hade verkat så svårt. Det var svårare då än nu. Först när jag slutade här tog jag det steget. Mitt sätt att angripa det var en utbildning i datorspelsutveckling.

– Det är mycket som är fascinerande med digital 3D. Man får något slags frihet. Många 3D-programvaror är ofta en sorts virtuell simulation av vår fysiska värld, men öppnar upp helt nya möjligheter till arbete med allt från form och färg till komplexa interaktiva världar. Det var att bygga världar som jag längtade efter när jag började datorspelsutbildningen. Då upptäckte jag hur de processer och programvaror som används av spelföretag för att bygga datorspel även kan användas som verktyg för konstnärligt uttryck.

 Vad inspirerar dig i din konst?

– I själva skapandeprocessen tycker jag att det är väldigt inspirerande att jobba med andra, att man samarbetar kring någonting. Det kan verkligen uppstå magi när flera människor jobbar tillsammans i en skapandeprocess.

Hur ser du på konst?

– Konst kan vara så många olika saker. Konst blir ett ord som försöker ringa in något i det mänskliga, som berör viktiga byggstenar i det vi behöver för att klara av att leva i en kaotisk värld.

Vad är ditt bästa råd till den som är intresserad av en framtid inom konstnärlig verksamhet?

– Kolla upp förberedande konstskolor och Konsthögskolan, hör av dig till de skolor du vill komma in på och är intresserad av. Gör grundlig research. Helst ska man besöka skolorna man är intresserad av. Var jobbig och ställ frågor till personal och studenter. De skolor som jag har gått på är fantastiska miljöer, man träffar likasinnade och får lära sig mycket på kort tid. Jag är en stark förespråkare för utbildning och skolor.

– Men också: Tänk på att du själv kan forma vad du jobbar med på skolan och vad konst är i förlängningen, vad konst kan vara. Konst är ett begrepp i ständig förändring. Det man jobbar med kan aktivt bidra till vad konst är. Om du har en stark drivkraft att vilja uttrycka dig och nå ut till andra med bilder, världsåskådningar eller idéer som du har och som inte faller inom andra ramar – då är Konsthögskolan intressant att kolla på.

– Slutligen, ett liv som konstnär är för många verksamma konstnärer förknippat med utmaningar i privatekonomin. Ha det i tankarna hela vägen genom utbildningarna för att sträva efter att ha en plan och förebygga en för knaper tillvaro i framtiden.