För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Intervju: Christopher Robin Nordström [MFA ’26]

f.v. Christopher Robin Nordström i sin ateljé. Foto: Kungl. Konsthögskolan. Whisper of Lemans; The Bisiluro, Kandidatuställningen på Marabouparken. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Kungl. Konsthögskolan har samtalat med några av högskolans kandidatstudenter som under försommaren 2024 ställde ut på Marabouparken i Stockholm. Till hösten har studenterna påbörjat sitt första år på högskolans masterutbildning. Läs om deras verk, process och praktik i denna digitala intervjuserie. Utställningsbilder och program från kandidatutställningen hittas här.

– Vad är din bakgrund inom konst, och varför valde du att söka till just Konsthögskolan? 

Parallellt med jobbet som produktformgivare har jag ofta skapat ganska tidskrävande och omfattande projekt som legat i gränslandet mellan konst, design och arkitektur. Att söka till Konsthögskolan blev ett naturligt steg för mig — en möjlighet att fördjupa och utveckla mitt konstnärskap genom hantverksmässig och teoretisk handledning.  

Hur har din studietid sett ut hittills, och hur har den gått att kombinera med andra åtaganden? 

Det tog lite tid innan jag hittade min plats och kom in i studierna, men när jag väl gjorde det, trivdes jag särskilt bra i högskolans verkstäder. Jag insåg då att teman som intresserar mig —såsom popkultur, nostalgi och arkivarbete — fungerar utmärkt att arbeta med rent konstnärligt. Jag värnar om demokratiska värden inom konst och kultur så friheten att skapa för den breda massan blev och fortsätter vara avgörande för mig.  

Utbildningen på Mejan är så pass fri att jag kunnat arbeta med konstprojekt både inom och utanför ramarna för studierna. Projekten utanför, stora som små, har varit ovärderliga för min konstnärliga utveckling, även om de förlängt dagarna i ateljén och min (redan långa) att-göra-lista.

Berätta lite mer om Tokyobuild. 

2018 gjorde jag min första resa till Tokyo som också blev startskottet för Tokyobuild.  

Resan var ursprungligen tänkt som en inspirationsresa för ett klädmärke jag arbetade med, men fascinationen för Tokyos arkitektur och uppbyggnad tog snart överhand. Det var främst det vardagliga, till synes banala, som jag uppmärksammade. För att bearbeta intrycken började jag skapa porträtt av Tokyos allra simplaste, mest förekommande hus.  Jag dokumenterade arbetet på sociala medier, där följare fick följa min process genom problemlösning och misslyckanden. Tokyobuild fick snabbt stor uppmärksamhet och växte i popularitet på kort tid. Här kan du se mer.

– Vad händer härnäst? 

Jag har blivit inbjuden att delta i en utställning på Mori Art Museum i Tokyo, som hyllar Godzillafilmen som i år firar 70-årsjubileum. Som en av sju konstnärer ska jag visa vad filmerna har betytt för mig. Det är särskilt spännande eftersom jag älskar filmerna, och har fått fria händer att använda rekvisita och fotomaterial från produktionen. Det finns tydligen så mycket material att det fyller tre stora lagerlokaler, så möjligheterna att skapa något riktigt bra känns enorma.  

Urval av artiklar om Christopher Robin Nordström och Tokyobuild:

Alice Fischer, Lovingly reconstructed miniatures of Tokyo houses, The Guardian, 2024.

Efter Fem, Christopher gör succé på sociala medier med små Tokyo-hus, TV4, 2024.

James Davies, Into the Miniature World of TokyoBuild, Tokyo Weekender, 2022.

Bildgalleri, rulla i sidled för att se bilder.
1 / 3
Cicli Gabriel, Kandidatuställningen på Marabouparken. Foto: Jean-Baptiste Béranger
Tokyobuild: Tateishi Burger och The Shoe Store, skala 1:20, 2019
Whisper of Lemans; The Bisiluro, Kandidatuställningen på Marabouparken. Foto: Jean-Baptiste Béranger