För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Mejanstudenter nominerade till Den tänkande handen

Selma Morshedi. Självporträtt med kung Midas åsneöron Olja på ritfilm, 2021. Originalstorlek 42 x 29,5 cm x2.
Selma Morshedi. Självporträtt med kung Midas åsneöron Olja på ritfilm, 2021. Originalstorlek 42 x 29,5 cm x2.

Vårutställningen Den tänkande handen är en årligen återkommande stipendietävling, initierad av H.M. Konungen.

Stipendietävlingen, som är ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Konstakademien, vänder sig till unga tecknare inom bland annat konst, arkitektur och illustration och ämnar uppmuntra konstnärer att uttrycka sig genom teckning.

Bidragen visas traditionsenligt i en vårutställning och i år hittar vi två studenter vid Kungl. Konsthögskolan bland de nominerade: Kayo Mpoyi samt Selma Morshedi.

Mpoyi och Morshedi studerar båda vid det femåriga programmet i fri konst.

URVALSKOMMITTÉNS MOTIVERING

”Kayo Mpoyi är en skrivande tecknare med litterär och arkeologisk blick. Över egna texter och sparade fotografier tecknar Kayo fram familjeminnen från ett avlägset Kinshasa. I det emotionella gränslandet mellan text och bild förmedlar Kayo med styrka känslan av ett långsiktigt forskningsarbete som alldeles nyss tagit sin början.”

URVALSKOMMITTÉNS MOTIVERING

”Selma Morshedis inkännande studier av kvinnors ansikten har en snarast målerisk kvalitet. Men det är i själva tecknandet det måleriska uppstår. Hennes linjer med blyerts och färgpenna flödar som vore de applicerade med pensel, detsamma i etsningar och akvatinter. Och när Morshedi väl målar med olja på ritfilm förblir hennes teckningars kraft helt nära.”

Läs mer om stipendietävlingen och de nominerade: Den tänkande handen.

Stort grattis!