För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Samtal med Blaise Kirschner, ny professor i rörlig bild

Blaise Kirschner är professor i rörlig bild vid Kungl. Konsthögskolan och ansvarig för årskurs 1-5. Som konstnär arbetar Kirschner främst med rörlig bild. Hens videoinstallationer och filmer hämtar inspiration från populära genrer, spekulativ fiktion och post-cinematiska media för att undersöka hur socio-politiska, teknologiska och ekologiska förändringar av världen kodas in i kulturella former. Kirschner avslutade nyligen sin praktikbaserade doktorandtjänst vid Royal College of Art i London och installerades som professor vid Kungl. Konsthögskolan höstterminen 2023.

Vad är din bakgrund?

Jag har varit aktiv inom konstområdet rörlig bild i över två decennier, där min konstnärliga praktik, forskning och undervisning har fokuserat på hur det latenta och virtuella, såväl som det uppenbara och verkliga, presenteras och uppfattas på och utanför skärmen.

Hur skulle du beskriva din egen praktik?

Denna pågående undersökning har lett fram till olika arbetsmetoder, hämtade från film, kollektivt filmskapande och nu senast datormodellering. Istället för att präglas av en enskild stil eller bildteknik kan min praktik beskrivas som en process som genererar varje verk på nytt från de erfarenheter, frågor och händelser det utgår ifrån.

Hur skulle du beskriva din undervisningsfilosofi och syn på lärande?

Min approach bygger på att lära genom att göra och på delad konstnärlig forskning över längre tidsperioder och bygger även på en konstnärlig och pedagogisk självorganisering inom och utanför akademin. I min undervisning framställs den filmiska apparaturen inte främst som en upptagningsenhet eller fordon för författarens uttryck, utan som en föränderlig psykosocial teknologi som är närvarande i vardaglig perception och som medierar och modulerar vad som görs synligt respektive osynligt.

Vad lockade dig att söka dig till Kungl. Konsthögskolan?

Jag lockades av värdet som läggs på ateljépraktik och konstnärlig forskning samt den relativa självständigheten med vilken dessa bedrivs vid Kungl. Konsthögskolan. Skolans struktur och storlek främjar dialog och samarbete över ämnesområden och uppmuntrar till experiment inom olika medier.

Vad tycker du är speciellt med Kungl. Konsthögskolan?

Jag ser fram emot att delta i hur skolan utgör en del av det större kulturella landskapet i staden och bortom det, eftersom praktiskt och teoretiskt lärande ofta underlättas genom konkreta samarbeten och åtaganden, som kan följa med studenternas konstnärliga utveckling bortom formella utbildningens slut.

Hur skulle du beskriva den samtida rörliga bildpraktiken inom konsten?

Nuvarande konstnärliga praktiker inom rörlig bild är mycket heterogena. Låg- och högkvalitativa produktioner förekommer ofta sida vid sida och man använder både analoga och digitala teknologier, beroende på det specifika verkets behov och mål. Denna heterogenitet omkullkastar idén om en progressiv utveckling av bildskapande teknologier och vittnar istället om en icke-linjär och muterande sammansmältning av alla former av (stilla såväl som rörligt) bildskapande.

Vilka aktuella uttryck inom området rörlig bild intresserar dig mest?

Det som främst lockar mig är konstnärliga praktiker som går utöver och/eller knappt går att skilja från de dominerande formerna av rörlig bildproduktion som vi känner från underhållning, kommunikation och kontroll, och som (samtidigt som konstverken är medvetna om deras inblandning med sina referenser utanför verket) strävar efter figurationer som ger upphov till föreställningsvärldar, allianser och konstellationer bortom deras syfte och intentioner.

Vi är mycket glada att välkomna Blaise Kirschner till Kungl. Konsthögskolan där hen delar sin kunskap och erfarenhet i rollen som professor inom rörlig bild från 2023. Läs gärna mer om Kirschners bakgrund och verk på blaisekirschner.com.

Bildgalleri, rulla i sidled för att se bilder.
1 / 1
Blaise Kirschner, UNICA, HD video still, 2022, animation av Diana Gradinaru.