För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Sverker Lerheden har gått bort

Sverker Lerheden
Sverker Lerheden vid en lunch på Uppsala slott den 26 april 2022 i närvaro av rektorerna vid Uppsala och Stockholms universitet samt rektorerna för Kungl. Musikhögskolan och Kungl. Konsthögskolan.

Entreprenören Sverker Lerheden, initiativtagare till Sverker och Birgittas stipendiefond, har gått bort efter en kort tids sjukdom. Kungl. Konsthögskolan och Kungl. Musikhögskolan har av Sverker Lerheden gemensamt fått 100 miljoner kronor att förvalta i stiftelsen som verkar för att främja konstnärlig utbildning och utveckling inom konst och musik.

Kungl. Konsthögskolans rektor Sanne Kofod Olsen:

– Jag beklagar Sverker Lerhedens bortgång och tänker i dag främst på hans närstående, inte minst på hans hustru Birgitta för vem stipendiefonden instiftades. Sverker Lerhedens generösa donation kommer under lång tid framöver att göra stor skillnad för våra studenter och stipendiater, för det är vi oändligt tacksamma.

Genom Sverker och Birgittas stipendiefond ska årliga stipendier på minst två miljoner kronor delas ut till talangfulla studenter på de två konstnärliga högskolorna. De första stipendiaterna från Kungl. Konsthögskolan presenteras senare under vårterminen vid högskolans traditionsenliga högtidsdag.