Sverker och Birgittas stipendiefond delar i år ut två miljoner kronor till studenter vid Kungl. Konsthögskolan och Kungl. Musikhögskolan. Nu presenteras stipendiefondens allra första stipendiater.
Våren 2022 tilldelades Kungl. Konsthögskolan och Kungl. Musikhögskolan gemensamt 100 miljoner kronor att förvalta av entreprenören Sverker Lerheden. Den nyinstiftade stiftelsen Sverker och Birgittas stipendiefond verkar sedan dess för att främja konstnärlig utbildning och utveckling inom konst och musik.
Kort innan stipendiefondens första utdelning nåddes styrelsen och de båda konstnärliga högskolorna av beskedet att Sverker Lerheden gått bort efter en tids sjukdom.
Sverker Lerhedens donation är betydande och består av sammanlagt 300 miljoner fördelade över tre fonder. I samband med donationen till Kungl. Musikhögskolan och Kungl. Konsthögskolan donerade Lerheden ytterligare 200 miljoner kronor till Stockholms universitet och Uppsala universitet.
Genom Sverker och Birgittas stipendiefond ska årliga stipendier på minst två miljoner kronor delas ut till talangfulla studenter på de två konstnärliga högskolorna. Kungl. Musikhögskolans och Kungl. Konsthögskolans rektorer innehar ordförandeposten två år i taget.
Kungl. Musikhögskolans rektor Helena Wessman har inlett som ordförande i styrelsen.
– Det är med stor glädje vi nu presenterar de första musikstipendiaterna som får stöd från Sverker och Birgittas stipendiefond. De valdes ut genom provspelning och juryn hade en grannlaga uppgift. Nu hoppas vi att de får god nytta av pengarna. Samtidigt är det med stor sorg som vi i styrelsen för stipendiefonden konstaterar att Sverker Lerheden inte får möta de första stipendiaterna. Våra tankar går till hans hustru Birgitta Sintring Lerheden och till övriga familjemedlemmar, säger Helena Wessman.
Sanne Kofod Olsen, rektor vid Kungl. Konsthögskolan:
– Stipendiet, som har gått att söka bland Kungl. Konsthögskolans avgångsstudenter i fri konst och som behandlats i högskolans stipendienämnd, är av väldigt stor betydelse. Stipendiet är ett erkännande, men också ett betydelsefullt ekonomiskt bidrag inför början av en konstnärlig karriär.
Styrelsen för stipendiefonden har under våren tagit emot och behandlat ansökningarna till den första historiska utdelningen av stipendiet, och har med glädje kunnat konstatera en mycket hög nivå hos de sökande. Fokus har lagts vid att bedöma hur stipendiebeloppen ska användas för att främja utvecklingen av det egna arbetet inom bildkonst respektive musik.
För att öppna upp för ytterligare utbyten mellan de två konstområden som präglar Kungl. Musikhögskolan och Kungl. Konsthögskolan – och för att hedra minnet av Sverker Lerheden – ordnas nu i juni en visuell och klingande presentation av stipendiaterna.
Stipendiater Kungl. Konsthögskolan
Ebba Svensson tilldelas 192 000 SEK för att studera Pierre Bonnard i Paris samt kostnader för ateljéhyra.
Ossian Söderqvist tilldelas 173 000 SEK för att starta en specialiserad verkstad med sågverkets idéproduktion som utgångspunkt.
Simon Ferner tilldelas 195 000 SEK för att finansiera ett projekt som undersöker den delade historien i de tidigare bruksorterna Yekepa i Liberia och Grängesberg i Sverige.
Linnéa Ndangoya Palmcrantz tilldelas 440 000 SEK för att göra en film om Maasaifolken som i likhet med andra nomadfolk drivs undan av politiska och klimatmässiga skäl.
Stipendiater Kungl. Musikhögskolan
Alvina Herbinger Rygne, folkmusiker, fiol, tilldelas 150 000 kronor för att färdigställa och lansera barnföreställningen ”Platt planet”.
Sofia Hultqvist Kott, folkmusiker, sång, tilldelas 150 000 för att bjuda in publiken till en kombination av konsert och vernissage där hennes egna oljemålningar komplettera musiken.
Emmalisa Hallander, jazzsångerska, tilldelas 150 000 kronor för att skapa musik och spela in en skiva med egna kompositioner i sättningen sång, pianotrio, stråkkvartett och blåskvartett.
Andreas Nilsson, kompositör, tilldelas 140 000 kronor för att under kommande år ägna sig åt att komponera en större svit för soloaccordeon som även kan spelas som enskilda kortare stycken.
Matthew Rhodes, dirigent, tilldelas 100 000 kronor för att ta sig runt i världen och verka som assisterande dirigent, delta i masterclasses, festivaler och fellowships.
Nevio Angelo Ciancaglini, klassisk klarinettist, tilldelas 110 000 kronor för att kunna utvecklas konstnärligt genom att investera i nya instrument.
Lavinia Scarpelli, klassisk cellist, tilldelas 100 000 kronor för att utveckla sitt barockspel genom att investera i en ny barockstråke.
Mercedes Bravo Cabanes, klassisk pianist, tilldelas 100 000 kronor för att påbörja ett turnéprojekt där hon undersöker poesi och pianospel, och gränslandet mellan ”det lätta” och ”det tunga”.