För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Avgångsutställning MFA

Avgångsutställning / Graduation Show MFA '21.
Avgångsutställning / Graduation Show MFA '21.

Transmission

21/5–12/6 2021

Utställande studenter: Nada Ali, Johan Eriksson, Tim Høibjerg, Madeleine Jacobsson, Kasper Nordenström Jung, Siiri Jüris, Ida Lindgren, Karin Lindstén, Emelie Markgren, Malin Molin, Georg Nordmark, André Nordström, Cristian Quinteros Soto, Vinicius Jayme Vallorani, Hampus Wernemyr

Konstakademien
Fredsgatan 12

Dokumentation och performance:

Transmission, MFA Kungl. Konsthögskolan, 2021.


Kuloa Distance

Emelie Markgren och Nina Grigorjeva
Performance, en del av Kungl. Konsthögskolans MFA avgångsutställning Transmission,
Video: 10:43 min.

Emelie Markgren och Nina Grigorjeva: Kuloa Distance:

Kulning är en historisk vallningsteknik som utövades med röstens höga frekvenser för att t ex från långa avstånd locka in djuren efter sitt skogsbete. På kvällarna kunde fäbodpigorna kula i ca 20 minuter innan alla kor var tillbaka till fäboden. Kvinnorna kulade även till varandra, fäbodvallarna emellan. 

Kuloa distance är en undersökning av hur kulning som arbetsredskap kan abstraheras och modifieras. Emelie Markgren och Nina Grigorjeva iscensätter och undersöker kulningens möjligheter genom egna interna koncept. 

– Vi har använt platsen och kontexten som utgångspunkt för den gemensamma ljudbild vi skapar. Det handlar om avstånd, komposition och kommunikation. Utställningshallen motsvarar vår fäbod och verken omkring oss blir våra kor. Vi har i processen intresserat oss för lockropens funktioner och estetik och även fäbodlivets sociala matriarkat. I performance-akten leker vi utifrån dessa komponenter.

Nada Ali, The Making and Breaking of an Icon, 2021.

Nada Alis performance baserade videoarbete tar sin utgångspunkt i idén om ikonoklasm. En egentillverkad keramikskulptur i mer än mänsklig storlek krossas och repareras flera gånger, och denna föreställning inleder den andra cykeln av krossande och reparation.

Det arabiska alfabetet och siffrorna är inskrivna inuti skulpturen och fungerar som ett system för återmonteringsprocessen. I verket behandlar Nada Ali frågor om förlust, sorg och skuld. Hur mycket vi kan bära och hur vi förbereder oss för det oförutsedda.

– Ikonoklasm är en så intressant handling, tycker jag, både i sitt samtida och historiska sammanhang. Den skapar en bild som är mer kraftfull än den som den har förstört. Det är en känsla av konstruktion och förstörelse som är intimt förknippade med varandra. (Nada Ali)