För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Med fokus på ljud som medium

Sara Arrhenius foto: Patrick Miller
Sara Arrhenius foto: Patrick Miller

Att kunna samla alla, studenter, lärare och förvaltning, för att hälsa våra nya studenter välkomna, är en rolig tradition på Mejan. För mig som rektor är det en högtidlig och viktig ritual att ropa upp våra nya studenter och välkomna dem upp på scenen för en välkomstapplåd. Att vi kan göra det säger också något viktigt om Kungl. Konsthögskolan. Det är Sveriges minsta högskola, en storlek som gör att vi kan skapa en särskild gemenskap men också ge varje student en egen unik bildningsgång. På Mejan kan varje student utveckla sitt eget konstnärskap med hjälp av vårt fantastiska kollegium, våra verkstäder och våra ateljéer.

En annan viktig del av Mejans verksamhet är vårt publika program. Som student kan du följa och delta i vårt utställningsprogram och workshops, lyssna på föreläsningar och följa seminarier. Mycket av vårt program är också öppet för allmänheten och den tillgängligheten gör Mejan till ett nav i ett större konstliv.

I höst fortsätter vi lägga fokus på konst som använder ljud som medium. I vårt specialutrustade Lyssningsrum kommer vi att ge en konsertserie under ledning av adjunkt Daniel M Karlsson. I Lyssningsrummet äger också ett av våra högre forskningsseminarier rum senare i höst. Det är Mara Lee som kommer att göra en läsning ur sin bok ”Loving Others, Othering Love” (2022).

I Lyssningsrummet och på Rutiga golvet kommer curatorerna Tawanda Appiah och Mmabatho Thobejane fortsätta sitt projekt ”Sonic Insurrections” som genom performance, dj-sets och samtal belyser ljud som kulturarv. Senare under hösten kommer ljudkonstnären och kompositören CM von Hausswolff bjuda in de studenter som är intresserade att delta i en workshop som utgår från verket ”Freq Spark”.

I högskolans entré har Helena Lund Ek, vikarierande lektor i måleri, initierat en serie utställningar där olika studenter visar ett verk under en vecka.

Som vanligt har studentgalleriet Galleri Mejan vernissage varannan fredag. Den 14 oktober invigs höstprogrammet med två soloutställningar av studenterna Aron Agélii och Ebba Svensson. På Skeppsholmsdagen den 17 september går sex studenter från olika program samman för att i samma utställningslokal tillsammans skapa en utställning.

Den 11 november bjuder vi in till det traditionsenliga Rundgång där alla studenter som vill öppnar sina ateljéer för allmänheten, tillsammans organiserar de ett myllrande program med utställningar och performances.

Under två dagar i november (15–16 november) gästar Annika Larsson, en av våra externt finansierade forskare, Index med ett program av föreläsningar, performances och en utställning. På Index ser vi även i höst två av hennes forskningskollegor: Melanie Gilligan (3–13 november) samt Kajsa Dahlberg (25 november–2 december).

Så varmt välkomna till en spännande höst på Kungl Konsthögskolan.

Håll utkik på hemsidan och i våra sociala kanaler @kunglkonsthogskolan (FB) och @kungl.konsthogskolan (IG) för uppdaterad information.

Sara Arrhenius
rektor