För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Samtal: Selma Selman

Foto: Fabian Landewee

Välkomna till det andra samtalet för denna säsong som ingår i konstnärssamtalsserien World In My Eyes, anordnad i samarbete med Moderna museet och Konstfack, och arrangerad av Stadsmissionen Mötesplats Mariatorget. Läs mer om World In My Eyes.

Selma Selman, född 1991, är en konstnär och aktivist från Bihać i Bosnien och Hercegovina med romskt ursprung som för närvarande bor i Amsterdam.

Selman arbetar med performance, videoinstallation, fotografi och målning. Hennes verk utgår ofta från egna och familjens erfarenheter, men balanserar alltid biografins realitet med spekulativa och poetiska inslag, som i det centrala verket ”Mercedes Matrix” (2019), där hon subtilt kommenterar värdeskapande processer inom konsten. Verket är en videodokumentation av Selman och hennes familj som offentligt demonterar en Mercedes-Benz, ackompanjerad av ett pianospår av Philip Glass, och kombinerar utförandet av verkligt dagligt arbete med det konstnärliga uttryckets virtuositet.

Influerad av efterdyningarna av jugoslaviska krigen (1991–2001) och de mångfacetterade utmaningar kvinnor står inför i dagens samhälle, transformerar hon specifika objekt för att lyfta fram förtryckande maktstrukturer och sökandet efter samtida politiskt motstånd. Selman har också tagit initiativ till och grundat ”Get The Heck To School”, en organisation som är engagerad i att ge egenmakt åt romska flickor över hela världen som möter samhällelig utfrysning och fattigdom.

Selma Selmans senaste separatutställningar har visats på Schirn Kunsthalle Frankfurt (2024); Röda Sten Konsthall, Göteborg (2024); Martin-Gropius-Bau, Berlin (2023). Hennes verk har också ingått i documenta 15, Kassel (2022) och Manifesta 14, Pristina (2022).