För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Decolonizing Architecture: förstaårsutställningen

First year final exhibition of the Decolonizing Architecture’s postmaster course at Casa Punto Croce, Venice.
First year final exhibition of the Decolonizing Architecture’s postmaster course at Casa Punto Croce, Venice.

En kortfilm som presenterar resultat från förstaårsutställningen av postmasterkursen Decolonizing Architecture på Casa Punto Croce, Venedig, 18–23 maj 2021.

Kursens specifika fokus var att avslöja relationerna mellan modernism och kolonialism och att fundera i möjliga projekt för arkitektonisk avmodernisering. 

Casa Punto Croce är ett tvärvetenskapligt kulturhemsprojekt som sedan 2012 rör sig i den venetianska kulturscenen. Dess hemliga läge, queera inställning och tvärvetenskapliga metod, skapad för och av lokalbefolkningen, har genom åren lockat folk, studenter, professorer, samtida och mindre samtida konstnärer och poeter, forskare och artister från hela Italien och utomlands.

– De obebodda bostäderna är utrymmen för kunskaps- och kulturproduktion, genom att störa den moderna agendan för det domesticerade livet, ge utrymme till ett specifikt samhälle på jakt efter ett skydd – och kanalisera dess produktion långt från den aggressiva, globala företagskapitalistiska-logiken.
Silvia Susanna

– På jakt efter en alternativ eller avskaffad stadsplanering navigerar och förhandlar en anarkistisk politiker i stadsplaneringsnämnden om ömsesidig exklusivitet, förvirring och inkongruitet genom att hitta komfort och sammanhang i queer-utrymme, utforska den befriande potentialen och praktiken i dess antagande.
Mikaela Britt Karlsson

– Kadmiumförorening har trängt in i floden och länkar miljöförstöring i Nederländerna till kolonial landfördrivning i Emu-provinsen. Genom kromatografi visualiseras en genomträngande och kollaborativ kartläggning av förorenade flodjordar.
Steffie de Gaetano

– Baserat på mesologisk forskning om förhistoriska samhällen i nedre Valtellina har ett ljudstycke och en workshop om rekosmisering resulterat i arbete med rytmicitet och kroppslig närvaro.
Alice Pontiggia

Läs mer om Decolonizing Architecture.