För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Two Europeans on a Platform, Nobel Week Lights 2–11/12

Two Europeans on a Platform är en performativ installation av studenter vid Kungl. Konsthögskolan, inspirerad av författaren Abdulrazak Gurnah, som tilldelades 2021 års Nobelpris i litteratur.

Verket presenteras inom ljusfestivalen Nobel Week Lights 2023, som är gratis och öppen för alla 2-11 december.
Hela programmet hittas här.

Med Two Europeans on a Platform presenterar konstnärerna en kollektiv, pluralistisk tolkning av hans verk i form av en installation bestående av ord, bilder, ljud, performance och ljus. Gurnahs verk kretsar kring migration och ger perspektiv på effekterna av krig och kriser. Han reflekterar över förflyttade och förändrade perspektiv av en migrants resa mellan kulturer och kontinenter.

Konstverket tar formen av en liten vinterkiosk, glödande med ett mystiskt sken, som står för sig själv på piren. På avstånd från den festliga julmarknaden på andra sidan vattnet särskiljer sig kiosken från de andra. Den lyser som en fyr som utstrålar laddade minnen. Den säljer det enda som de andra inte gör: ljus.

Konstverket är skapat av studenter vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, under handledning av Ming Wong, Silvia Thomackenstein och Robert Brečević, i dialog med Helena Hansson, översättare av Gurnahs verk till svenska.

Medverkande konstnärer: Roda Abdalle, Jaana-Kristiina Alakoski, Isolde Bergqvist, Neil Bhat och Aron Fogelström.