För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Vad ska ansökan till det femåriga programmet innehålla

Steg 1

I antagning.se laddar du upp dokument för att visa på din grundläggande behörighet.

Om du har betyg från svensk gymnasieskola kan de redan finnas i portalen. Om du har andra dokument som inte redan finns där, till exempel betyg från annat land eller kompletterande utbildningar som du vill att vi ska ta med i bedömningen så måste de laddas upp här.

Om du inte har fullständiga betyg så är det viktigt att vi får se de ämnen och utbildningar du ändå har läst, för att vi ska kunna göra en bedömning om vi tror att du har möjlighet att tillgodogöra dig vår utbildning. I så fall finns möjlighet för oss att ge dispens från fullständiga gymnasiebetyg. För att klara vår utbildning är det i första hand viktigt med kunskaper i svenska och engelska.

Steg 2

I vår ansökningsportal laddar du upp arbetsprover och text.

Arbetsprover

  • Du måste ladda upp 6-8 arbetsprover, till exempel målningar, teckningar, fotografier, grafik, objekt, skulpturer, videos etc. Varje arbetsprov kan innehålla upp till 5 bilder.
  • Varje arbetsprov ska visa på ett (1) verk. Vad du räknar som ett verk bestämmer du själv. Ett verk kan vara en tavla eller en skulptur som du väljer att visa med en eller flera bilder (upp till fem), till exempel översiktsbilder, närbilder, installationsbilder. Ett verk kan också vara flera bilder som hör ihop eller foton som till exempel är en redovisning av en installation, ett performance eller stillbilder från en video vid sidan av videon.
  • Om du har filmer eller videoverk längre än 3 minuter måste du även ladda upp en kort trailer på 30-90 sek av det fullständiga verket. Accepterade filformat för film är MOV, MP4 (MPEG4) eller AVI, max upplösning 1080p, dock högst 2GB/film, JPG för bild (max 7MB/bild) och MP3 för ljud. (2 kanals stereo används under antagningen men möjlighet till 7.1 kanals ljud finns).

Ansökan kan bara göras på egna meriter. Om du arbetar kollektivt behöver du specificera vad som är din del/din uppgift/ditt bidrag till verket.

En bifogad länk till en hemsida godtas inte!

Du ska även ange verkens

  • mått (storlek)
  • material
  • speltid (om rörlig bild)
  • år när du gjort verket (tillkomstår)

Du kan även välja att skriva en kort beskrivning av varje verk. Det ska du göra i fält för beskrivning, inte direkt i bilderna på arbetsprovet.

Obs! Tänk på att inte göra för stora filer, då de tar lång tid att ladda och kan göra att antagningsnämnden inte kan se dina verk ordentligt.

Text

Du får även gärna skriva en personlig text till din ansökan. Texten ska vara en kortare (max ca 350 ord) beskrivning av ditt konstnärliga arbete. Du kan även berätta om annat som påverkar ditt skapande, så som erfarenheter eller kunskaper från andra sammanhang.

Eftersom vi har engelskspråkiga personer i antagningsnämnden får texten gärna vara på engelska, eller både på svenska och engelska. Om du känner dig tryggare med svenska kan du skriva på svenska med en kortare sammanfattning på engelska. (Då gäller maxantal ord för ena språket, men totalt antal maxtecken för båda språken är 2500 tecken.)

Till femåriga programmet är texten dock inte obligatorisk.

Här är svaren på de vanligaste problemen:

– om systemet inte accepterar ditt anmälningsnummer, se till att du har skrivit ditt personliga åttanummer och inte programmets kod (anmälningskod).

– om systemet inte accepterar ditt telefonnummer, kontrollera att det är skrivet i rätt format.

– om dina bilder inte laddas upp – kontrollera att filens titel inte innehåller några konstiga tecken. Försök att spara filerna med ett nytt namn som bara innehåller bokstäver.

– om dina texter inte sparas i systemet – ibland kommer det in konstiga tecken i texten när den kopieras från Word. Försök att skriva direkt i systemet eller spara din text som en ren textfil och försök klistra in den igen.

– om några av dina bilder bara visas som frågetecken så är det oftast bara tummen och pekfingret och ansökningskommittén kan se hela bilderna från sin vy.

– Om du försöker radera bilder tar det lite tid innan filen raderas, särskilt om det är en stor fil. Stäng systemet och gå in igen efter en liten stund.