Steg 1
I antagning.se laddar du upp dokument för att visa på din grundläggande behörighet till masterstudier.
Om du har betyg från svensk kandidatutbildning i fri konst så finns de redan i portalen. Om du har examen i fri konst från annat land måste de laddas upp här.
Om du just nu går på ett program i fri konst med förväntad examen innan ht-23 så kan du bli villkorat antagen i väntan på din examen. Du kommer då att behöva komplettera med bevis på att du tagit dina poäng innan höstterminen börjar. Ladda upp bevis på pågående utbildning.
Om du har en annan kandidatexamen eller saknar en kandidatexamen men har annan erfarenhet som du anser motsvarar en kandidatexamen i fri konst måste du ansöka om reell kompetens. Du behöver då själv ladda upp samtliga dokument som du vill att vi tar med i bedömningen.
I Högskoleförordningen, bilaga 2, kan du läsa om vad som ingår i en konstnärlig kandidatexamen: Läs mer.
Du kan läsa mer om reell kompetens här.
Steg 2
I vår ansökningsportal laddar du upp arbetsprover och text.
Arbetsprover
- Du måste ladda upp 6-8 arbetsprover, till exempel målningar, teckningar, fotografier, grafik, objekt, skulpturer, videos etc. Varje arbetsprov kan innehålla upp till 5 bilder.
- Varje arbetsprov ska visa på ett (1) verk. Vad du räknar som ett verk bestämmer du själv. Ett verk kan vara en tavla eller en skulptur som du väljer att visa med en eller flera bilder (upp till fem), till exempel översiktsbilder, närbilder, installationsbilder. Ett verk kan också vara flera bilder som hör ihop eller foton som till exempel är en redovisning av en installation, ett performance eller stillbilder från en video vid sidan av videon.
- Om du har filmer eller videoverk längre än 3 minuter behöver du även ladda upp en kort trailer på 1-2 minuter av det fullständiga verket. Accepterade filformat för film är MOV, MP4 (MPEG4) eller AVI, max upplösning 1080p, dock högst 2GB/film, JPG för bild (max 7MB/bild) och MP3 för ljud. (2 kanals stereo används under antagningen men möjlighet till 7.1 kanals ljud finns).
Ansökan kan bara göras på egna meriter. Om du arbetar kollektivt behöver du specificera vad som är din del/din uppgift/ditt bidrag till verket.
En bifogad länk till en hemsida godtas inte!
Du ska även ange verkens
- mått (storlek)
- material
- speltid (om rörlig bild)
- år när du gjort verket (tillkomstår)
Du kan även välja att skriva en kort beskrivning av varje verk. Det ska du göra i fält för beskrivning, inte direkt i bilderna på arbetsprovet.
Obs! Tänk på att inte göra för stora filer, då de tar lång tid att ladda och kan göra att antagningsnämnden inte kan se dina verk ordentligt.
Text
Du ska även skriva en personlig text till din ansökan. Texten ska vara på engelska (max 400 – 450 ord) och ge en beskrivning av din konstnärliga inriktning och fokus. Därutöver kan den innehålla reflektioner kring de insända arbetsproverna. Du kan också komplettera den engelska texten med en kortare svensk version. (Då gäller maxantal ord för ena språket, men totalt antal maxtecken för båda språken är 2500 tecken.)
Här är svaren på de vanligaste problemen:
– om systemet inte accepterar ditt anmälningsnummer, se till att du har skrivit ditt personliga åttanummer och inte programmets kod (anmälningskod).
– om systemet inte accepterar ditt telefonnummer, kontrollera att det är skrivet i rätt format.
– om dina bilder inte laddas upp – kontrollera att filens titel inte innehåller några konstiga tecken. Försök att spara filerna med ett nytt namn som bara innehåller bokstäver.
– om dina texter inte sparas i systemet – ibland kommer det in konstiga tecken i texten när den kopieras från Word. Försök att skriva direkt i systemet eller spara din text som en ren textfil och försök klistra in den igen.
– om några av dina bilder bara visas som frågetecken så är det oftast bara tummen och pekfingret och ansökningskommittén kan se hela bilderna från sin vy.
– om du försöker radera bilder tar det lite tid innan filen raderas, särskilt om det är en stor fil. Stäng systemet och gå in igen efter en liten stund.