För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Dekolonial kuratorsmetodik

Myriam Amroun & Natasha Marie Llorens

Myriam Amroun och Natasha Marie Llorens föreslår kuratoriell praktik som en form av konstnärlig forskning som sträcker sig bortom att ”metaforisera avkolonisering”. Projektet har fyra huvudsakliga syften: att centrera den kunskap som produceras av kuratorpraktiken (snarare än den som bara presenteras i utställningen); att experimentera med infrastrukturer som stöder ”mindre transnationell” relationalitet; att experimentera med institutionell skala i relation till utställningen; att arbeta från och mellan två viktiga marginaler i det europeiska projektet – Norden och Nordafrika – på ett förkroppsligat sätt som ändå erkänner vårt avstånd från båda.

“Decoloniality and Minor Transnationalism in Curatorial Practice: Notes on a Framework,” som publicerades på Contemporary Art Stavanger i juli 2024, ger en detaljerad bakgrund och det teoretiska ramverket för projektet. I den första referensgruppen ingår Murtaza ValiLara KhaldiLisa Rosendahl och Aude Christel. Den första av flera utställningar kommer att äga rum på Tromsø Kunstforening 2026.

Forskningsprojektet finansieras av Vetenskapsrådet. (2024–2026)