Centrum för konst och det politiska imaginära (CAPIm) ägnar sig åt tvärvetenskaplig praktik och forskning i mötet mellan samtidskonst och politikens framtid. Centrumet är förlagt till HDK-Valand vid Göteborgs universitet och Kungl. Konsthögskolan i Stockholm och syftar till att främja kopplingar mellan forskning och utbildning genom ett engagemang i experimentella metoder. Centrumet är Sveriges första spetsforskningscenter inom området konstnärlig forskning.
Centrumets verksamhet är organiserad kring fyra konceptuella delar som vägleder uppbyggnaden av innovativa ramar för utbildning och forskning. Klimatimaginärer engagerar sig i radikala ekologiska förändringar och miljömässiga framtider. Historiska imaginärer tar upp dekoloniala förhållningssätt till kollektivt minne och nationalistiska representationer, såväl som alliansfria rörelser och intensifierad globalisering. Demokratiska imaginärer utgår ifrån polariseringen av den offentliga sfären och framväxande former av illiberalism. Teknologiska imaginärer fokuserar på samspelet mellan konst och teknologisk utveckling och de projektioner av möjliga framtider som detta resulterar i.
Centrumet leds av prof. Mick Wilson och prof. Natasha Marie Llorens, som tillsammans med prof. Jyoti Mistry och fil.dr Axel Andersson utgör dess styrgrupp.
Aktuellt
- Launch: Center for Art and the Political Imaginary (CAPIm)
- Intervju med Natasha Marie Llorens: Sveriges första excellenscenter inom konstnärlig forskning
- Pressrelease: Kungl. Konsthögskolan får bidrag i Vetenskapsrådets excellenssatsning
- Text: Axel Andersson: The Coming of Age of a Discipline – Swedish Artistic Research Turning Eighteen