För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Restaureringskonst / Ombyggnadskultur

Restaureringskonst

Introduktion

Arkitekturen och den byggda miljön utgör en del av ett fysiskt arv som tidigare generationer har lämnat efter sig. Platser och rum som vi under en kort tidsrymd befolkar formar vår identitet och förankrar oss i ett kulturellt och socialt sammanhang. Att förvalta detta kulturarv innebär att vi har ett stort ansvar för att värdefulla och unika miljöer överlämnas till framtiden att uttolka och bruka. Arkitekturen och den byggda miljön är en oskattbar resurs ur social, kulturell och ekonomisk synvinkel, något som vi långsiktigt och ytterst omsorgsfullt är satta att förvalta.

Vad är det som definierar ett kulturarv? Vilka värderingar och beslut ligger bakom urvalet? Restaureringskonsten innebär att utifrån en arkitektonisk och konstnärlig praktik synliggöra, beskriva och utveckla kulturarvet så att detta kan bestå och stärkas över tid. Kulturarvet är ömtåligt, och för att kunna bevara det för eftervärlden behövs särskilda kunskaper, såväl praktiska som teoretiska, och väl övervägda ställningstaganden. Restaureringskonstens kärna består i att syntetisera olika kunskaper samt att bemästra processer i en alltmer svårbegriplig och expanderande värld. Restaureringskonsten riktar ljuset mot det befintliga byggnadsbeståndet och inbegriper ett återbrukande av redan byggd materia. Den är därför en nyckel till en hållbar utveckling.

Kursen Restaureringskonst är en ettårig utbildning på avancerad nivå. Den ger spetskompetens åt yrkesverksamma inom området arkitektur och byggd miljö. En helhetssyn på ämnet restaurering förmedlas och kursen undersöker det byggda kulturarvet som resurs och motor för en hållbar samhällsutveckling.

Kursen är projektbaserad och multidisciplinär, allt för att stimulera en aktiv diskussion och kunskapsutbyte mellan olika yrkeskategorier. Den vänder sig till arkitekter, planeringsarkitekter, landskapsarkitekter, inredningsarkitekter, antikvarier, journalister, civilingenjörer, projektledare, kulturgeografer, med flera. Grundkravet är en masterexamen i arkitektur eller inom ett angränsande område enligt ovan, samt minst ett års relevant yrkesverksamhet. Annan relevant utbildning i kombination med yrkeserfarenhet inom verksamhetsfältet kan godkännas.

Pågående kurs

Arkiv

Ombyggnadskultur

Introduktion

Hur ser den hållbara staden ut? Finns den och vilka krav behöver den möta? Vilka är de relevanta frågorna att ställa sig i en tid av omställning? Ombyggnadskultur undersöker och reflekterar kritiskt över hur efterkrigstidens arkitektur kan bidra till en hållbar framtid. Stadsutveckling är en komplex process, och snarare än linjär kan den ses som ett kluster av kreativa processer som förbinder oväntade punkter. Staden har historiskt sett växt fram ur platsen och haft en nära relation till det lokala klimatet och landskapet. Moderniteten och globaliseringen har i urbana miljöer distanserat människan från dessa förutsättningar. Ombyggnadskultur tillämpar restaureringskonstens analysmodeller i modifierad form på efterkrigstidens bebyggelse.

Kursen Ombyggnadskultur är en ettårig heltidsutbildning på avancerad nivå. Den ger spetskompetens åt redan yrkesverksamma inom hela arkitekturfältet och byggd miljö. En helhetssyn på ämnet ombyggnadskultur förmedlas, och kursen undersöker det breda byggnadsbeståndet som resurs och motor för en hållbar samhällsutveckling.

Kursen är projektbaserad och multidisciplinär, allt för att stimulera en aktiv diskussion och kunskapsutbyte mellan olika yrkeskategorier. Den vänder sig till arkitekter, planeringsarkitekter, landskapsarkitekter, inredningsarkitekter, antikvarier, journalister, civilingenjörer, projektledare, kulturgeografer, med flera. Grundkravet är en masterexamen i arkitektur eller inom ett angränsande område enligt ovan, samt relevant yrkesverksamhet. Annan relevant utbildning i kombination med yrkeserfarenhet inom verksamhetsfältet kan godkännas.

Pågående kurs

Arkiv