För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Sommarkurs

Please see bottom of the page for an English translation of this diagram.

Kungl. Konsthögskolan ger sommaren 2025 tre sommarkurser:

Ansökan för 2025 års sommarkurser öppnar den 25 februari och stänger den 8 april. Ansökan sker via en ansökningslänk som under ansökningsperioden går att hitta under respektive kurssida.

Individuellt projekt inom rörlig bild

Historical Spiritual Vibrations – A Space Traveling Program av Whyte&Zettergren, installationsvy från utställningen Ljuset, Konsthall C (2024).
Inloggning till ansökan: Individuellt projekt rörlig bild – Sommarkurs 2025 (18 hp)
Ansökan stänger: 8 april 2025

Kursen Individuellt projekt inom rörlig bild riktar sig till dig som vill ha en fokuserad arbetsperiod och ett forum för att fördjupa dig i och diskutera frågor kring rörlig bild inom ditt egetoch andra studenters konstnärskap. Stora delar av kursen utgår från självständigtarbete där studenten fokuserar på sin konstnärliga process och arbetar med sitt projekt.

I kursen ingår individuell handledning där vi diskuterar innehåll, teknik och form i varje students arbete för attfördjupa förståelsen för den egna metodiken i skapandet av rörlig bild och utveckla arbetsprocessen. Kursen innehåller även moment där arbetena diskuteras med hela gruppen och inbjudna konstnärer. Dessa moment skapar ett forum för fördjupaddiskussion och kunskapsdelning. Syftet är även att bidra till samtal kring vilken roll rörlig bild kan ha som konstform i samtidens hypermedierade värld och hur den individuella skapandeprocessen förhåller sig till denna.

Ditt projekt kan vara inom olika former av rörlig bild, såsom flerkanaliga och rumsliga installationer, dokumentärfilm, animation, essäfilm, 360-video eller annat. För att delta i kursen krävs att du självständigt kan filma, samla in och redigera video- eller filmmaterial för ditt projekt. Kursen inkluderar inte grundläggande undervisning i filmning eller redigering, och vi kan inte heller erbjuda teknisk utrustning utöver klippdatorer.

Kursinnehåll

Det har aldrig tidigare funnits så mycket rörliga bilder som idag. De omger oss genom enheter som mobiltelefoner, spelkonsoler, skärmar och projektorer, både hemma, på arbetsplatser och i kommersiella samt offentliga miljöer. För många av oss är tekniken tillgänglig för att skapa, reproducera och sprida rörliga bilder.

Men vilka bilder är det egentligen som skapas? Vi matas kontinuerligt med intryck från olika källor, med varierande avsändare och olika syften. Vilken roll kan de rörliga bilder som konstnärer skapar ha i denna audiovisuella värld? Försvinner de bland mängden visuellt material, eller kan de, genom sitt formmässiga uttryck, material, syfte och kontext, utgöra en motpol eller en reflektion över dagens oändliga flöde av rörliga bilder?

Sedan videokonstens uppkomst har konstnärer experimenterat med mediets potential – att berätta historier över tid, kombinera färg, ljud, bild och text. De har förhållit sig till film som både massmedium och konstnärligt uttryck, ifrågasatt dess kommersiella karaktär och dess roll i dokumentation och representation av verkligheten samt i skapandet av fantasivärldar.

I Individuellt projekt inom rörlig bild arbetar och vidareutvecklar studenten ett eget utformat projekt. Under kursens gång kommer studenten att få både personlig handledning och handledning i grupp för att fördjupa, kritiskt reflektera över och utveckla sitt konstnärliga arbete inom rörlig bild. Samtalen och handledningen utgår från de frågeställningar, medium och metoder som uppstår inom gruppen och reflekterar över hur dessa förhåller sig till samtiden.

Kursupplägg

I centrum av kursen står studentens individuellt utformade projekt och arbetet med att uppnå det mål som studenten har satt upp för detta. Under kursen kommer vi att ha både handledningssamtal och gemensamma möten för att reflektera, diskutera och stödja studenten i den konstnärliga processen.

Kursen börjar i början av juni med två introduktionsdagar. Under dessa dagar kommer kursdeltagarna att presentera sig själva och sina projekt för gruppen. Dagarna följs sedan upp med individuella handledningsmöten med kursansvarig lärare, Rut Karin Zettergren. Vid dessa möten får studenterna vägledning för att utveckla sina projekt och projektplaner vidare. Därefter arbetar studenterna självständigt med sina projekt.

I juli har studenterna ytterligare sessioner med individuell handledning kring sina projekt, denna gång med en gästlärare med kompetens inom rörlig bild. Samma månad arrangeras också en gemensam seminariedag där en inbjuden konstnär presenterar sitt arbete.

I augusti fortsätter studenterna att arbeta självständigt med sina projekt fram till den sista gemensamma kursveckan. Då presenterar de sina arbeten och får respons från studentgruppen, kursansvarig lärare och en inbjuden gästkonstnär.

Under hela kursperioden har studenterna tillgång till Kungl. Konsthögskolans videoavdelning med klippdatorer på Mindepartementet på Skeppsholmen, måndag till fredag mellan kl. 09.00 och 15.30. Observera att Konsthögskolans verkstäder i övrigt, inklusive teknikutlåningen, är stängda över sommaren.

Omfattning18 hp
NivåGrundnivå
UndervisningsspråkSvenska och/eller engelska
BehörighetskravGrundläggande behörighet: Grundläggande behörighet för kurser på grundnivå.

Särskild behörighet: 60 hp i fri konst eller motsvarande. Studentens kunskaper inom digital video och/eller filmmediet skall vara tillräckliga för att självständigt kunna filma och redigera sitt individuellt utformade projekt.
UrvalUrval sker utifrån föreslagen individuell projektplan på max 2 A4 sidor. I projektplanen bör projektidé, där konstnärliga frågeställningar, processer, teknologiska val och teoretiska aspekter framgå, samt gärna en tidsplan, samt 3–4 arbetsprover av konstnärliga verk, varav minst ett inom rörlig bild.
Kursdatum9 juni–29 augusti 2025
Ansvarig lärareRut Karin Zettergren
Kontaktrut-karin.zettergren@kkh.se (angående kursinnehåll)
helena.falldin@kkh.se (studieadministrativa frågor)

Text som konstnärligt medium

Kandidatutställningen 2024, Marabouparken. Verk av Neil Bhat och Kristina Nenzén. Foto: Jean Baptiste Béranger

Inloggning till ansökan: Text som konstnärligt medium – Sommarkurs 2025 (18 hp)
Ansökan stänger: 8 april 2025

Text som konstnärligt medium riktar sig till studenter, konstnärer och kulturaktörer (med minst 60 hp från högskoleutbildning som vilar på konstnärlig grund) som vill utveckla sitt skrivande och hitta metoder för att använda text och skrivande som konstnärligt material. Kursen syftar till individuell konstnärlig utveckling genom kritisk reflektion av den egna konstnärliga praktiken och arbetsprocessen för konstnärligt textarbete. 

Kursinnehåll

Med inspiration från autofiktion, queera perspektiv och samtida överlappningar mellan poesi, konst och litteratur, kommer kursdeltagarna att förses med en uppsättning verktyg att applicera i sina egna praktiker. Kursen prioriterar deltagarnas egna intressen som utvecklas genom gemensamma skrivövningar, läsande av varandras och andras texter samt fördjupning i konstnärliga textpraktiker. 

Kursen utgår från idén om text som konstnärligt medium och kommer att observera och presentera innehåll relaterat till performativt skrivande, relationen mellan skribent/avsändare och läsare/mottagare, samt text som konstnärlig metod inom performance. Kursens metoder och innehåll hämtar inspiration från trans- och queerfeministiska, intersektionella, maktkritiska och experimentella teoribildningar.

Kursupplägg

Kursen består av tre obligatoriska workshopmoduler, med föreläsningar, diskussioner, gemensamt läsande och feedback av kursdeltagarnas arbete. Utöver dessa ska kursdeltagarna utveckla egna textprojekt och arbeta självständigt. Kursen avslutas med presentationer av kursdeltagarnas arbete på Index, till exempel i form av ett fanzine.

Modul #1 Att skriva

Plats: Index
Tid: 9–11 juni

Kursen inleds med fokus på skrivprocessen, vilken utforskas och utvecklas genom individuella och kollektiva grepp och metoder.

Modul #2 Att läsa

Plats: Index
Tid: 23, 25, 27 juni

I kursens andra modul introduceras relevant teoribildning och referenstexter.

Efter dessa två inledande veckor påbörjar deltagarna sitt individuella textprojekt. Under juli månad erbjuds samtliga kursdeltagare ett enskilt möte (digitalt eller fysiskt) med en av de tre kursledarna för feedback gällande form, innehåll och arbetsprocess. Efter detta återupptas deltagarnas självständiga textarbete fram till den sista gemensamma kursveckan.

Modul #3 Att distribuera

Plats: Index
Tid: 18–20 augusti

Fokus för denna modul ligger på delandet eller distributionen av det textbaserade, med exempel från olika konstnärliga uttryck och konkret applicerat på deltagarnas egna material. Deltagarna presenterar de arbeten de utfört under sommaren och får respons från den övriga studentgruppen, kursansvariga och Index team.

Under hela kursperioden har studenterna tillgång till skrivplats och teknikutrustning på Index – The Swedish Contemporary Art Foundation. Konsthallen är belägen på Kungsbro Strand 19 och kommer att stå till kursdeltagarnas förfogande fyra dagar i veckan. Observera att Konsthögskolans verkstäder i övrigt, inklusive teknikutlåningen, är stängda över sommaren.

I centrum av kursen står studentens eget individuellt utformade projekt och arbetet för att nå det mål som studenten har satt upp för projektet. Under kursen kommer vi att ha både handledningssamtal och gemensamma möten för att reflektera, diskutera och hjälpa kursdeltagarna i den konstnärliga processen.

Kursledare

  • Isabella Tjäder, co-director på Index – The Swedish Contemporary Art Foundation
  • Andria Nyberg Forshage, skribent, poet, curator
  • Ruby Nilsson, konstnär, dramatiker
Omfattning18 hp
NivåGrundnivå
UndervisningsspråkSvenska och engelska
BehörighetskravGrundläggande behörighet: Grundläggande behörighet för kurser på grundnivå.

Särskild behörighet: Minst 60 hp från högskoleutbildning som vilar på konstnärlig grund
UrvalUrval sker genom en sammanvägd bedömning av:
Motivationsbrev (max 1 A4) där sökandes syfte med deltagande i kursen beskrivs.

Arbetsprover, 3–4 stycken, varav minst ett ska vara textbaserat.
Kursdatum9 juni–29 augusti 2025
Ansvarig lärareIsabella Tjäder
Kontaktisabella@indexfoundation.se (angående kursinnehåll), helena.falldin@kkh.se (studieadministrativa frågor)

Individuellt konstnärligt projekt

Therese Norgren, D E C O D E R Foto: Jean-Baptiste Béranger

Inloggning till ansökan: Individuellt konstnärligt projekt – Sommarkurs 2025 (18 hp)
Ansökan stänger: 8 april 2025

Behörighetskrav för kursen är att man genomfört kursen Individuellt arbete – årskurs 3 eller Avancerat individuellt arbete – årskurs 4 vid Kungl. Konsthögskolan.

Kursen ses som en förberedande kurs inför kursen Självständigt arbete i fri konst på masternivå och därför ges förtur för studenter i ÅK4/MA1 på Kungl. Konsthögskolans program i fri konst.

Kursen syftar till att studenterna genom en projektplan, under 12 veckor utvecklar, genomför och presenterar en självständig konstnärlig idé. Kursen syftar vidare till individuell konstnärlig utveckling genom kritisk reflektion av den egna konstnärliga praktiken och arbetsprocessen.

Kursen är uppbyggd kring tre obligatoriska individuella handledningstillfällen, med Liv Strand som leder kursen, samt självständigt arbete däremellan. Det första tillfället är avsett för att fastställa den individuella projektplanen och för att diskutera upplägg och möjliga sätt att arbeta under kursen. Vid de två ytterligare handledningstillfällena följs arbetet upp. I kursen ingår en individuell presentation, där frågeställningar, ändamål och slutsatser kring det egna arbetet redovisas, samt deltagande i andra studenters presentationer samt ett gemensamt besök på en utställning.

Kursdeltagarna tilldelas en ateljéplats, men observera att högskolans verkstäder eller Teknikförrådet inte är öppna under sommaren.

Omfattning18 hp
NivåAvancerad nivå
UndervisningsspråkSvenska och/eller engelska
BehörighetskravGodkänd på kursen Individuellt arbete – årskurs 3 eller Individuellt arbete – årskurs 4 vid Kungl. Konsthögskolan.
UrvalUrval sker utifrån föreslagen individuell projektplan samt 3–4 arbetsprover. 
Kursen ses som en förberedande kurs inför kursen Självständigt arbete i fri konst på masternivå och därför ges förturför studenter i ÅK4/MA1 på Kungl. Konsthögskolans program i fri konst.
Kursdatum9 juni–29 augusti 2025
Ansvarig lärareLiv Strand
Kontakthelena.falldin@kkh.se

Deadline för ansökan är 8 april.

Bildgalleri, rulla i sidled för att se bilder.
1 / 1