För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Studera här

Manju Jatta, The Dark Matter Surrounding - AKT 1, Galleri Mejan. Foto: Jean-Baptiste Béranger

En trygg miljö

Den gemensamma studerandemiljön är en viktig del av tiden på Kungl. Konsthögskolan. Vi arbetar därför aktivt för att skapa en trivsam miljö för våra studenter. Vi följer rådande lagstiftning och har interna regler för att värna om studenternas hälsa, arbetsmiljö och säkerhet.

Studentkåren, Club Mejan, ska både stärka studenternas sammanhållning och föra deras talan i viktiga frågor. Därför finns kåren representerad i alla beslutande organ på Kungl. Konsthögskolan.

Campus

Vårt campus ligger på Skeppsholmen i centrala Stockholm. Här finns moderna verkstäder i historiska byggnader, allt i en inspirerande miljö omgiven av vatten. Våra ateljéer och verkstäder finns utspridda över hela Skeppsholmen. I huvudbyggnaden, Kasern III, finns dessutom föreläsningssalar, teknikförråd, servicecenter, bibliotek, kafé, förvaltning och rektor. Kungl. Konsthögskolan har också verksamhet på Konstakademien på Fredsgatan/Jakobsgatan.

Ateljéplats

Studenter vid femåriga programmet i fri konst har under sin studietid tillgång till en ateljéplats. Alla studenter får också använda våra projektateljéer för såväl större arbeten som tidsbegränsade projekt.

Yrkesförberedande moment

Vi vill att våra studenter ska vara väl förberedda för livet som konstnär efter utbildningen. Därför erbjuder vi varje år en Post Mejan-vecka som innehåller flera yrkesförberedande kursmoment. Exempel på yrkesförberedande moment är ekonomikurs, utställningsproduktion och samtida konstscenen. Många av delarna ingår i utbildningens kursmål. Olika moment riktar sig i första hand till olika årskurser och återkommer i någon form varje vår.

Ekonomi och bostad

Ekonomi

Studiemedel hanteras av Centrala studiestödsnämnden, CSN. För att få studiemedel utbetalt måste studenten först registrera sig hos oss.

Våra kurser är kostnadsfria för studenter från Sverige samt andra EU-/EES-länder.

Det finns möjlighet att söka olika stipendier. Dessa utannonseras internt.

Försäkring

Våra studenter är försäkrade mot skador och olycksfall genom Kammarkollegiet. Personskadeförsäkringen gäller när studenten vistas i högskolans lokaler, deltar i verksamhet i högskolans regi, under praktik och vid resor i direkt anslutning till och från skolan. Försäkringen gäller inte på fritiden, under lov eller vid studieresor utomlands. Det är därför klokt att komplettera med en extra personförsäkring.

Kammarkollegiet har även en försäkring som gäller vid utbytesstudier. Den gäller dygnet runt under studietiden, med start två veckor innan läsåret börjar och upphörande två veckor efter läsårets slut.

Försäkringen täcker även vår tekniska utrustning. Men studenter som lånar utrustning står för självrisken vid eventuell skada eller stöld. Vi rekommenderar därför våra studenter att teckna en egen sakförsäkring.

Bostad

Kungl. Konsthögskolan samarbetar med bostadsplattformen Housing Anywhere. Sajten vänder sig särskilt till studenter, men kan användas av vem som helst. Vi rekommenderar både inkommande och utgående studenter att använda den för att hyra respektive hyra ut rum eller bostad.

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder har cirka 30 bostadsområden med korridorrum och lägenheter runt om i Stockholm.

Studenthemmet Tempus har 251 studentbostäder i Åkeshov och Bromma.

Kista studentbostäder har 406 studentbostäder i anslutning till Kista galleria.

Flera aktörer förmedlar också andrahandsuthyrning. Det är viktigt att vara extra försiktig när man söker boende på nätet och innan man skriver på överenskommelser/hyresavtal!

Stipendier

Stipendier i flera kategorier

Kungl. Konsthögskolan delar varje vår ut följande stipendier:

  • Tre arkitekturstipendier.
  • Två resestipendier ur Stiftelsen Stig Hedbergs stipendiefond.
  • Medel ur Tobisons fond till avgångsstudenter. Fonden förvaltas av SEB och Kungl. Konsthögskolan disponerar den årliga avkastningen.
  • En student utses att få Branders stipendium, som förvaltas av Stockholms stad.
  • Rese- och vistelsestipendium hos Brucebostiftelsen, vilket enbart delas ut till Kungl. Konsthögskolans studenter. Vi annonserar och vidarebefordrar ansökningar.

Understödsfonder

Varje höst annonserar Kungl. Konsthögskolan om Solstickefonden, som förvaltas av Konstakademien och är en understödsfond för studenter som har en funktionsnedsättning, kronisk sjukdom etc.

Kungl. Konsthögskolan disponerar medlen ur Wilhelm Smiths fond, som är en understödsfond som förvaltas av Konstakademien och är avsedd för Kungl. Konsthögskolans studenter.

Övriga stipendier

Våra studenter kan varje år söka stipendier från Konstakademien. Det annonseras på senvintern.

Våra studenter kan också söka till eller i vissa fall bli föreslagna för ett antal olika stipendier under läsåret, till exempel Fredrika Bremer stipendiefond (endast kvinnliga studenter), Maria Bonnier Dahlins stipendiestiftelse, H.M Konungens teckningsstipendium Den tänkande handen, Fredrik Roos stipendium och Bror Hjorths stipendium.

Studentkår och ombud

Club Mejan

Kungl. Konsthögskolans studentkår heter Club Mejan. Kåren fungerar både som en fackförening för studenterna och som en social klubb. Club Mejan arbetar för att göra studietiden angenäm, trygg och rolig. Kåren arrangerar många olika sorters sociala aktiviteter för att studenterna ska kunna mötas under trivsamma former. Därutöver för Club Mejan studenternas talan och finns representerad i bland annat Kungl. Konsthögskolans beslutande organ, som styrelse och nämnder.

Studentkårens medlemmar har tillgång till flera olika rabatter och förmåner.

Kontakta studentkåren: clubmejan@kkh.se

Studentombud

Studentombudet tar tillvara studenternas rättigheter när det gäller frågor om arbetsmiljö och utbildning. Det kan handla om synpunkter, funderingar eller klagomål som på något sätt är relaterade till utbildningen på Kungl. Konsthögskolan. Studentombudet ska också vara ett stöd när det gäller den psykosociala studiemiljön eller kränkande beteenden. Ombudet deltar i möten med institutioner och kan även agera som stöd vid disciplinärenden.

Kontakta studentombud: Mer information inom kort.

Hälsa

Studenthälsovård

Studenter vid Kungl. Konsthögskolan är välkomna till Studenthälsan vid Stockholms universitet. Studenthälsan arbetar främst med förebyggande och hälsofrämjande arbete och erbjuder samtal, telefonrådgivning och andra aktiviteter som handlar om att ta hand om studenternas mående medan de studerar. Det kan handla om exempelvis stressrelaterade problem, nedstämdhet, oro och/eller studiemässiga svårigheter.

Alla besök och aktiviteter är kostnadsfria, och personalen på Studenthälsan har tystnadsplikt. På Studenthälsan arbetar företagssköterskor, kuratorer och psykologer.

Studenthälsans mottagning ligger i Studenthuset på campus Frescati, Stockholms universitet, ingång 2G. För att ta dig dit, åk tunnelbana till station Universitetet eller buss 50 från Odenplan till hållplats Universitetsvägen.

Gruppaktiviteter

Studenthälsan erbjuder föreläsningar, workshops, och gruppaktiviteter som ger studenter kunskap och verktyg för att främja sin hälsa och sina studier. För mer information om aktuellt utbud, besök Studenthälsans hemsida.

Individuella samtal

Livet som student kan innebära påfrestningar som kan påverka både mående och studier negativt. Om du tror att du skulle ha nytta av individuella samtal för att få stöd med det som är problematiskt för dig, är du välkommen att boka tid för samtal. Du kan även boka tid för ett hälsosamtal om du vill ha hjälp med att förbättra dina hälso- och levnadsvanor.

Alla individuella samtal bokas via webbtidboken på Studenthälsans hemsida. Nya tider läggs ut varje fredag efter kl. 08.30.

Telefonrådgivning

Om du har generella frågor till Studenthälsan eller frågor som rör din egen situation och ditt mående som student, är du välkommen att ringa en kurator eller psykolog under telefonrådgivningen. Den är öppen torsdagar kl. 10.00–11.00 på nummer 08-674 77 00.

Företagssköterskor når du måndag till fredag kl. 09.00–15.00. Lämna gärna ett meddelande om de inte svarar, så ringer de upp så snart de kan. Telefonnumren är 08-674 77 05, 08-674 76 92 eller 08-674 79 96.

För mer information, se Studenthälsans hemsida.

Studenthälsa.se

Studenthälsa.se är en nationell hemsida för studenthälsa, skapad av LiU, SU och UHR på uppdrag av regeringen. Här samlas fakta, råd och självhjälpsguider inom studenthälsa på ett ställe. Du hittar även inspelade föreläsningar, riktiga berättelser från studenter och övningar som kan hjälpa dig som student till ett bättre mående.

Riktat pedagogiskt stöd

På Kungl. Konsthögskolan ska alla kunna studera på lika villkor och ha samma möjligheter att genomföra sina studier. Om du som student har en funktionsvariation som påverkar din förmåga att studera, kan du ha rätt till riktat pedagogiskt stöd.

Det finns olika sorters stöd att få som student. För att få reda på mer om riktat pedagogiskt stöd, kontakta samordnare för riktat pedagogiskt stöd.