För att se denna webbplats vänligen uppgradera eller använd en annan webbläsare. Prova antingen Chrome, Safari, Firefox, Opera eller Microsoft Edge.

Campus

Kandidatutställningen, 2023, Kungl. Konsthögskolan. Verk av Aron Fogelström. Foto: Jean Baptiste Béranger

Lokaler på Skeppsholmen

Kungl. Konsthögskolans lokaler ligger på Skeppsholmen i centrala Stockholm. Här finns moderna verkstäder i historiska byggnader, allt i en inspirerande miljö omgiven av vatten. Majoriteten av våra lokaler ägs och sköts av Statens Fastighetsverk.

En upprustning av Kungl. Konsthögskolans lokaler är planerad mellan den 15 juni 2024 till 15 augusti 2025. Arbetet sker i två etapper där tillbyggnaden med verkstäder och ateljéer rustas upp sommaren 2024. Den äldre byggnaden, Kasern III, och mellanrummet rustas upp under hela perioden 2024–2025.

Under tiden pågår verksamheten som vanligt.

Byggnader

Mindepartementet, Kungl. Konsthögskolan Foto: Patrick Miller
Mindepartementet, Kungl. Konsthögskolan Foto: Patrick Miller

Kasern III – huvudbyggnad

Kungl. Konsthögskolans huvudbyggnad, Kasern III, uppfördes 1778–79 som ett spannmålsmagasin, ritat av Carl Fredrik Adelcrantz. Hundra år senare byggdes magasinet om till kasern för Kungliga Flottan, utifrån ritningar av Victor Ringheim, och det var då byggnaden fick sitt nuvarande namn.

Kungl. Konsthögskolan flyttade in i huset i mitten av 1990-talet, efter en om- och tillbyggnad signerad Gösta Edberg Arkitektkontor, där den befintliga byggnaden knöts ihop med den nybyggda genom ett glasatrium. Detta utrymme används i dag som utställningsyta.

Kasern III innehåller studentateljéer, verkstäder, föreläsningssalar, bibliotek och utställningsytor.  Här håller skolans förvaltning och de flesta lärare till.

Mindepartementet

Mindepartementets namn härstammar från tiden runt Krimkriget, då byggnaden tjänade som ett nav för att tillverka och serva minor. Sedan Kungl. Konsthögskolan tog över lokalen 2017 har den renoverats, moderniserats och anpassats till nuvarande verksamhet. I dag rymmer byggnaden vår plattform för rörlig bild, fotografi, performance och ljud. Namnet lever kvar, men har fått en ny mening och betydelse i och med den nya verksamheten.

Hus 117

Hus 117, eller Kanonverkstaden, uppfördes år 1943, och när Kungliga Flottan flyttade från Skeppsholmen tog Kungl. Konsthögskolan över lokalen. I dag disponerar vi övervåningen, där vi har ett antal studentateljéer.

Verkstäder

Skulpturmodellsalen, Kungl. Konsthögskolan. Foto: Patrick Miller

Brett utbud

Kungl. Konsthögskolans verkstäder är en utgångspunkt för att våra studenter ska kunna utveckla och förverkliga sina projekt och idéer. Vi har landets bredaste uppsättning av verkstäder. Spännvidden av tekniker sträcker sig från grafik, måleri och skulptur till video, ljud, VR/AR och digital formframställning. 

Vid sidan av material och utrustning i verkstäderna är våra engagerade lärare i verkstäderna också en mycket viktig resurs. De är till största delen yrkesverksamma konstnärer, med förståelse för det konstnärliga arbetet och dess tillhörande process. De ger studenterna grundläggande teknik- och materialkurser samt individuell handledning. Med lärarnas hjälp arbetar studenterna för att förverkliga en skiss, en modell, ett experiment eller ett konstverk.

3D-labbet

I 3D-labbet finns möjlighet att arbeta med 3D-modellering, 3D-animation, 3D-printing, förstärkt verklighet, AR och virtuell verklighet, VR. 3D-labbet utvecklar även en 3D-skrivare för vax som kommer att kunna användas av studenter som arbetar med vax, glas och brons.

Verkstadsansvarig: Martin Christensen

Mekatronik

Mekatronikverkstaden låter studenterna experimentera och utveckla projekt inom elektronik, mekanik och interaktivitet. Det kan vara allt från rörliga skulpturer till ljudinstallationer. Här kan studenterna både bygga enkelt med skrot och skapa mer avancerade konstruktioner med industrikomponenter, egna kretsar, programmerade minidatorer och styrsystem. I verkstaden finns 3D-printer, löd och labbutrustning. Framför allt finns en mängd komponenter, mekanik- och maskindelar att låna för att förverkliga dessa projekt.

Verkstadsansvarig: Andreas Hammar

Laser

Laserstudion utbildar i laserskärningsteknik ur ett konstnärligt perspektiv. Här utforskar studenterna olika tekniker samt de möjligheter som finns inom 2D och 3D samt konstens digitala och analoga uttryck. Det finns möjlighet att laserskära eller laseretsa olika material med hjälp av styrprogram och hjälpprogram för laserskärmaskiner.

I laserstudion uppmuntras bruket av olika organiska och miljövänliga material och arbetsmetoder. Godkända material är papper, kartong, trä, plywood, akryl, naturtyger, ullfilt, naturläder och metall.

Laserstudion erbjuder laserskärare WS1390M (metall och icke-metall), 260W CO2 och WS1309XLS, 80W CO2 samt mjukvarorna Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Metal Cut och RD Works V8.

Verkstadsansvarig: Andreas Hammar

Glas

Glasverkstaden erbjuder studenterna möjlighet att arbeta med många olika tekniker inom området glas. Verkstaden är utrustad med ljusbord, blästerbox, slipmaskiner för glas, glassåg och brännare. Här finns ett mindre lager av floatglas, fusingglas, glasemaljfärger och gjutglas. Till glasverkstaden hör även en större och en mindre fusingugn, en kallglasugn samt två keramikugnar, där studenter som arbetar med keramik få hjälp att bränna sina verk.

Verkstadsansvarig: Ulrika Gustafsson Rosengren

Metall

Metallverkstaden är anpassad för smides-, plåt- och svetsarbeten samt för verkstadsmekanisk bearbetning. Det är möjligt att arbeta i de flesta metaller, till exempel stål, rostfritt, aluminium, koppar, brons och mässing. Förutom skulptural tillverkning i metall används verkstaden även för att tillverka stommar, armeringar, fundament och stativ. Här finns ett ljudisolerat slip- och klipprum.

Metallverkstaden är utrustad med halvautomatisk kallsåg, bandsåg, plåtsax, hydraulisk stans, pelarborrmaskiner, punktsvets, tig-svets, mig-/mag-svets, manuell plasmaskärare, bandslip, rondellslip, pelarslip, kapslip, plåtvals, handkantbock, svarv, fräs, pullmax, kantpress, ringbock, gasolässja, engelskt hjul, rörbock, gasutrustning, bläster samt diverse handmaskiner. Dessutom finns här MMA-svets, puk-svets, polermaskin och en hydraulisk press på 20 ton.

Verkstadsansvarig: Erik Thulén

Trä

I träverkstaden kan studenterna experimentera, konstruera och bygga objekt av massivt trä och andra träbaserade material samt akrylatplaster.

Verkstaden är utrustad med träbearbetningsmaskiner av högsta kvalitet. Här finns rikt och planhyvel, pendelkap, justersåg, bandsåg, skivsåg, bordsfräs, kantputsmaskin, långhålsborrar, pelarborr och träsvarv. Den stationära maskinparken kompletteras med ett stort urval av handmaskiner och tillbehör av proffskvalitet. Här finns också bildhuggarjärn, yxor, handverktyg och motorsåg för den som vill skulptera för hand samt en vakuumpump för att formpressa böjträ.

Verkstadsansvarig: Annette Felleson

Plast

I verkstaden för polymera material, till vardags kallad plastverkstaden, finns möjlighet att arbeta med olika härdplaster, termoplaster, kompositmaterial samt andra polymera material. Det finns även möjlighet till sprut- och lackeringsarbete samt en arbetsyta för vakuumformning.

Verkstadsansvarig: Lars Hammarström, Guangjuan Zhang

Skulpturstudion

I skulpturstudion kan studenterna arbeta med följande material: gips, syntetgips, acrystal, jesmonite, diverse silikoner, alginat, gjutvax och lera.

Verkstadsansvarig: Lars Hammarström, Guangjuan Zhang

Foto- och videostudion

I Mindepartementets foto- och videostudio finns analog fotoutrustning för 135 mm respektive 120 mm samt för film 4×5 tum respektive 8×10 tum. Kameror: Nikon F, Mamiya 6, Pentax 6×4.5, Mamiya, RB, Mamiya RZ, Sinar Norma och Sinar P. SLR-systemet baseras på Canons kameror och linser, Mark II, Mark IV. Hasselbladssystemet är H4D. Blixtar: Portabla och stationära studioblixtar från Pro.

Verkstadsansvarig (foto): Björn Larsson, Mikael Beckman-Thoor
Verkstadsansvarig (video): Rut-Karin Zettergren

Digitala mörkrummet

Det digitala mörkrummet finns i Mindepartementets lokaler. Datorerna är försedda med Adobe Creative Suite (Photoshop, Illustrator, Indesign, Acrobat X Pro och Bridge) samt Microsoft Office. Skärmarna är Eizo Color Edge CG. Bildskärmarna och rummets ljusmiljö är kalibrerade för att skapa ett kontrollerat digitalt arbetsflöde.

Det digitala mörkrummet har följande skanningsutrustning: Imacon Flextight X1 (filmskanning upp till 4×5 tum), Epson V 750 pro, A4-skanner, Epson 15000 GT och A3-skanner. Följande färgskrivare finns: Epson 9000 (upp till 44 tum) och Epson 5000 (upp till 17 tum). Utskriftsmaterial kan köpas i skolans teknikförråd. Här finns också utrustning för montering och laminering för format upp till 150 cm.

Verkstadsansvarig: Carl Johan Erikson

Ljud

Den välutrustade ljudstudion som tillhör Mindepartementet erbjuder möjlighet att låna utrustning, som mikrofoner och DAT-recorders. I det vi kallar Torpeddepartementet finns verksamhet för elektroakustisk musik, hörspel och ljudkonst. Här kan studenterna arbeta med ljudmixning, midi, sequencing och andra former av ljudinspelningar.

Verkstadsansvarig: Daniel M. Karlsson

Risografverkstaden

Risografverkstaden innehåller en stencileringsmaskin/risograf för enklare trycksaker, såsom fanzine och mindre broschyrer. Här finns även maskin som viker och häftar trycksakerna samt en limbindare.

Verkstadsansvarig: Carl Johan Erikson

Grafik

Kungl. Konsthögskolan erbjuder en ljus och välfungerande verkstad för screentryck. Övriga inriktningar inom grafikämnet sker i samarbete med externa institutioner.

Verkstadsansvarig: Jenny Olsson

Materialinstitutet

I Materialinstitutet bedrivs undervisning och praktiskt arbete i måleriets material och metoder. Här finns utrustning och material för att studenterna ska kunna framställa eget konstnärsmaterial som olika målarfärger, vaxbaserade kritor, grunderingar och eget pigment. Pigmentet framställs av material från naturen, dels organiska som hämtas från växtriket, dels inorganiska som kommer från sand och sten. Här odlar vi också flera olika färgväxter, framför allt vejde som ger det blå pigmentet indigo.

Verkstadsansvarig: Kristina Janni Ståhl

Muralen

Muralen fungerar både som verkstad och kurssal för 2D-området. Verkstaden används för måleri samt experimenterande relaterat till måleri utanför studion. Studenter kan boka en plats för att till exempel uppföra de verk som kräver stort format. Muralens fasta väggar används för al fresco-målning i samband med de kurser vi erbjuder.

Verkstadsansvarig: Lina Bjerneld

Ateljéplatser

Verk av (från vänster): Andreas Widoff, Elmer Blåvarg, Andrea Larsson. Foto: Jean Baptiste Béranger

Studenter vid femåriga programmet i fri konst har under sin studietid tillgång till en ateljéplats. Alla studenter får också använda våra projektateljéer för såväl större arbeten som tidsbegränsade projekt.

Utställningslokaler

Sofia Zwahlen, Vilken tid att vara naiv, Galleri Mejan, 2023. Foto: Jean-Baptiste Béranger
Sofia Zwahlen, Vilken tid att vara naiv, Galleri Mejan Foto: Jean-Baptiste Béranger

Galleri Mejan

Galleri Mejan är Kungl. Konsthögskolans studentgalleri. Huset byggdes i slutet av 1800-talet, när den intilliggande byggnaden Kasern II behövde utökas. Huset byggdes därefter till flera gånger och har bland annat använts av Marinkårens lottor.

År 1963 byggdes huset om till en skulpturateljé för Kungl. Konsthögskolan som redan disponerade Kasern III. Hans Brunnberg, som var professor i arkitektur vid Konsthögskolan, var ansvarig arkitekt för ombyggnaden. Då tillkom de generösa ateljéfönster som än i dag ger byggnaden dess speciella uttryck. Sitt nuvarande utseende fick byggnaden 1988, efter en ombyggnad ritad av arkitekterna Anders Bodin och Bo Edblad.

Under större delen av året visar våra avgångsstudenter i fri konst sina separatutställningar här. En viktig del i varje students utbildning består av att färdigställa, installera och bli examinerad på en separatutställning. Ungefär en vecka efter vernissage har utställningen en kritisk genomgång i seminarieform. Den handleds av utställande students professor.

Mellanrummet

En väsentlig del av vår pedagogiska filosofi är att ge våra studenter möjlighet att skapa utställningar och att visa upp sina projekt. Där fyller utställningsytan Mellanrummet en viktig funktion.

Mellanrummet har en central placering och finns i direkt anslutning till huvudbyggnadens entré. Det är en fri plats för våra studenter att under en kortare period ställa ut verk eller experimentera med pågående projekt. Här skapar de själva sina utställningar.

Rutiga golvet

Rutiga golvet ligger på entréplanet i huvudbyggnaden. Under delar av 1970-talet var det platsen för Moderna museets experimentella verksamhet Filialen. Rutiga golvet bygger vidare på det arvet och ombesörjer konstnärligt risktagande och experimentlusta.

Rutiga golvet är en plats och programverksamhet som kopplar samman konstteori och seminarier med publikations- och utställningsproduktion. Platsen fungerar som en verkstad för tanke- och diskursproduktion där olika praktiker möts och stimulerar varandra. Curatorer, redaktörer, kritiker och konstvetare bjuds in och bidrar till högskolans miljö. Här utvecklas och framträder även konstnärliga och pedagogiska projekt som pågår på högskolan, och hit kommer konstnärer med angelägna projekt och frågeställningar.